Dette kan du enkelt lage med en stavmixer
En stavmixer er et alsidigt køkkenværktøj, der kan bruges til at lave en række retter med alle typer ingredienser. Hvad du kan lave med en stavmixer er næsten ubegrænset, men du har brug for en stavmixer med tilbehør for at kunne både hakke, blende, blande og piske.
Vi har set på, hvad du kan lave med en stavmixer og fundet nogle opskrifter for at give dig inspiration og tips til gode hverdagsretter.
Supper
En stavmixer kan bruges til at lave jævne og cremede supper direkte i gryden, hvilket gør det hele hurtigt og enkelt i en ellers travl hverdag. Prøv gerne supper som cremet tomatsuppe, blomkålssuppe, græskarsuppe eller broccolisuppe. Alt, hvad du behøver at gøre, er at koge grøntsagerne, tilsætte krydderier og bouillon og derefter blende grøntsagerne direkte i gryden.
Hjemmelavet Tomatsuppe
En hjemmelavet tomatsuppe er enkel at lave og smager fantastisk. Har du god tid, kan du bytte de hermetiske tomater ud med friske tomater og bage dem i ovnen i ca. 1 time. Bag tomaterne sammen med løg, hvidløg og lidt krydderier. Blend alt med en stavmixer, når det er klart. Si, kog op, tilsæt fløde og smag til med salt og peber.
Dette skal du bruge:
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg, hakket
- 2 hvidløgsfed, hakket
- 800 g hermetiske tomater
- 500 ml grøntsagsbouillon
- 1 tsk sukker
- Salt og peber efter smag
- 1 dl fløde (valgfrit)
- Frisk basilikum til pynt
Sådan gør du:
- Varm olivenolie i en stor gryde og steg løg og hvidløg, til de er bløde.
- Tilsæt hermetiske tomater, grøntsagsbouillon og sukker. Kog op og lad det simre i 20 minutter.
- Brug stavmixeren til at blende suppen til en jævn konsistens.
- Tilsæt fløde, hvis ønsket, og smag til med salt og peber.
- Pynt med frisk basilikum før servering.
Smoothies og Shakes
En stavmixer vil hjælpe dig med at lave lækre smoothies og shakes, perfekt for dig, der er meget på farten og kan lide at spise sundt. Der er mange måder at lave en lækker smoothie på. Du kan blande frugt, grøntsager, yoghurt eller mælk og eventuelt tilsætte proteinpulver for en mere mættende variant.
Bær-Smoothie
En bær-smoothie er nem at lave, og du kan bruge både frosne og friske bær, alt efter hvad du bedst kan lide.
Dette skal du bruge:
- 1 håndfuld valgfrie frosne bær (blåbær, jordbær, hindbær eller en blanding)
- 1 banan
- 1 dl yoghurt (vanilje eller naturel)
- 1/2 dl appelsinjuice (eller anden juice efter smag)
- 1 spsk honning (valgfrit, for sødme)
- Isterninger
Sådan gør du:
- Skræl bananen og skær den i stykker.
- Mål de frosne bær, yoghurten og juicen op.
- Bland ingredienserne ved at putte de frosne bær, bananstykkerne, yoghurten, juicen, honningen (hvis du bruger det) og isterningerne i en beholder.
- Blend alt sammen, indtil du får en jævn og cremet konsistens. Dette tager normalt 1-2 minutter, afhængigt af kraften på stavmixeren.
- Smag på smoothien og tilsæt mere juice eller honning, hvis du ønsker en tyndere konsistens eller mere sødme.
- Hæld smoothien i et glas og server straks. Du kan pynte med nogle friske bær på toppen, hvis ønsket.
For ekstra næringsindhold kan du tilsætte en håndfuld spinat eller grønkål. Dette vil gøre smoothien grøn, men bærsmagen vil stadig dominere. Hvis du ønsker en mere proteinrig smoothie, kan du tilsætte en skefuld proteinpulver eller en håndfuld nødder. Du kan også bruge mandelmælk, kokosmælk eller anden plantemælk i stedet for yoghurt og juice.
Saucer og Dressinger
Lav jævne, lækre saucer og dressinger med stavmixeren. Den vil både hakke og blende ingredienserne, så du får perfekte saucer og dressinger. Prøv dig frem med hjemmelavet mayonnaise, hollandaise, pesto, vinaigrette, caesar-dressing eller en lækker ranch-dressing til salaten.
Hjemmelavet Pesto
Pesto smager absolut bedst hjemmelavet, og du laver den nemt med råvarer som frisk basilikum, parmesanost, olivenolie, citron og pinjekerner. Smag den til, så den bliver præcis, som du bedst kan lide den. Du kan bruge pesto til salat, pasta og sandwich, og det smager herligt.
Dette skal du bruge:
- 2 håndfulde hakkede friske basilikumblade
- 1/2 dl revet parmesanost
- 1/2 dl ekstra jomfruolivenolie
- Pinjekerner
- 2 hvidløgsfed
- Salt og peber efter smag
- Lidt citronsaft for ekstra friskhed – kan udelades
Sådan gør du:
- Skyl basilikumbladene og tør dem godt, og skræl hvidløgsfeddene.
- For ekstra smag, rist pinjekernerne let på en tør stegepande ved middel varme, til de er gyldenbrune. Dette tager normalt 2-3 minutter. Pas på, de ikke brænder på. Du kan også bruge pinjekernerne direkte i dressingen uden at riste dem.
- Bland ingredienserne ved at putte basilikumblade, parmesanost, pinjekerner og hvidløg i en beholder.
- Tilsæt olivenolie og blend på lav hastighed. Tilsæt olivenolien langsomt, mens du blender, indtil du får en jævn og cremet konsistens.
- Smag til med salt og peber. Hvis du ønsker, kan du tilsætte lidt citronsaft for ekstra friskhed.
Pestoen kan bruges straks som sauce til pasta, topping på brød eller som smagsgiver i forskellige retter. Opbevar pestoen i en lufttæt beholder og hæld et tyndt lag olivenolie på toppen for at forhindre oxidering. Opbevar i køleskabet i op til en uge eller frys ned i isterningebakker for længere opbevaring.
Du kan erstatte pinjekernerne med andre nødder som valnødder, mandler eller cashewnødder for en lidt anderledes smag. Hvis du ønsker en mælkefri version, kan du erstatte parmesanosten med næringsgær.
Puréer
Puréer passer perfekt som tilbehør til forskellige retter, og du laver det nemt ved at bage forskellige grøntsager i ovnen. En grøntsagspuré er også perfekt som babymad eller som tilbehør til middagsretter. Du kan lave puré af alt fra kartofler og ærter til gulerødder, blomkål og græskar. Her er det kun fantasien, der sætter grænser.
Hjemmelavet Græskarpuré
Græskar passer til både kylling og svinekød, men du kan også bruge græskarpuré til en smagfuld halloween-drik, hvis du ønsker det. Puré er nemt at lave, og du kan bruge de fleste spiselige græskar. Opbevar resterne i køleskabet i nogle dage.
Brug græskarpuré i kager, muffins og tærter, eller tilsæt puréen i supper for en cremet konsistens. Du kan også blande græskarpuré i smoothies for en efterårssmag eller bruge den som base til pastasauce.
Dette skal du bruge:
- 1 medium græskar
- 1-2 spsk olivenolie
- Salt
Sådan gør du:
- Forvarm ovnen til 175°C.
- Vask græskarret grundigt og skær det i to. Fjern frøene og trådene med en ske. Du kan gemme frøene til ristning senere, hvis du ønsker det.
- Pensl græskarhalvdelene med olivenolie (valgfrit) og drys lidt salt over, hvis ønsket.
- Læg græskarhalvdelene med skærefladen nedad på en bageplade dækket med bagepapir.
- Bag i ovnen i 45-60 minutter, eller til græskarret er mørt, og du nemt kan stikke en gaffel eller kniv gennem kødet.
- Tag græskarret ud af ovnen og lad det køle nok af, så du kan håndtere det uden at brænde dig.
- Skrab det bløde græskarkød ud med en ske og læg det i en beholder.
- Blend græskarkødet med stavmixeren, indtil det er helt glat og jævnt. Dette tager normalt 1-2 minutter.
Server græskarpuréen straks i opskrifter, eller opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge. For længere opbevaring kan du fryse græskarpuréen i portionsstørrelser i op til 3 måneder.
Hvis du laver puré til søde opskrifter, kan du tilsætte krydderier som kanel, muskatnød, ingefær og nellike i puréen. Hvis du har travlt, kan du også koge græskarstykkerne, til de er møre, og derefter purere dem. Bagning giver dog en dybere smag.
Desserter
Stavmixeren kan bruges til at lave luftige desserter og cremer som for eksempel chokolademousse, frugtmousse, vaniljecreme og flødeskum. Skal du bruge stavmixeren til desserter, bør du sørge for, at du har en stavmixer med det rette tilbehør, såsom en ballonpiskeris.
Chokolademousse Alle elsker chokolade, og chokolademousse kan serveres både til hverdag og fest. Chokolademousse smager allerbedst, hvis du gør moussen så silkeblød som muligt.
Dette skal du bruge:
- 200 g mørk chokolade (70% kakao anbefales)
- 3 spsk smør
- 3 store æg, adskilt
- 1/4 kop sukker
- 1 kop fløde
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- En knivspids salt
Sådan gør du:
- Bryd chokoladen i små stykker og smelt den sammen med smørret i en varmebestandig skål over en kasserolle med let kogende vand (vandbad). Rør jævnligt, til chokoladen er helt smeltet og glat. Alternativt kan du smelte chokoladen og smørret i mikrobølgeovnen i korte intervaller (20-30 sekunder), og røre mellem hver interval, til det er smeltet.
- Del æggene i to skåle, en til æggehvider og en til æggeblommer.
- Pisk æggeblommerne let og rør dem forsigtigt ind i den smeltede chokolade. Lad blandingen køle lidt af.
- I en ren skål, pisk æggehviderne med en knivspids salt, til det begynder at skumme. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen og fortsæt med at piske, til du får stive toppe.
- I en anden skål, pisk fløden til bløde toppe. Tilsæt vaniljeekstrakt og pisk, til det er godt blandet.
- Bland sammen ved først forsigtigt at røre en tredjedel af de piskede æggehvider ind i chokoladeblandingen for at gøre den lettere. Derefter forsigtigt vende de resterende æggehvider ind i chokoladen og prøv at bevare så meget luft som muligt.
- Fordel chokolademoussen i serveringsskåle eller glas og dæk med plastfolie. Lad moussen køle af i køleskabet i mindst 2 timer, eller til den er fast.
- Server chokolademoussen kold, gerne pyntet med flødeskum, chokoladespåner, friske bær eller mynteblade.
For ekstra smag kan du tilsætte en skvæt cognac, rom eller appelsinlikør i chokoladeblandingen. Pas på, at chokoladeblandingen ikke er for varm, når du tilsætter æggene, for at undgå at æggene koagu
Pandekager og Vaffeldej
Vafler og pandekager laver du nemt med en stavmixer. Brug den længe nok, så du får en jævn og klumpfri dej. Du kan lave både vaffeldej og pandekagedej lidt tid i forvejen, hvis du ønsker det. Sæt dejen koldt, så har du den klar, når du kommer hjem fra arbejde eller får gæster.
Klassisk Vaffeldej
Der findes mange opskrifter på vafler, og du kan bruge den, du bedst kan lide. Vi har fundet en enkel og velsmagende variant, der laves hurtigt. Server gerne friske vafler med is eller flødeskum.
Dette skal du bruge:
- 4 dl hvedemel
- 1 dl sukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk salt
- 5 dl mælk
- 2 æg
- 100 g smeltet smør eller margarine
- (Valgfrit) 1 tsk kardemomme for ekstra smag
Sådan gør du:
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.
- Mål alle ingredienserne op.
- I en stor skål sigtes hvedemel, sukker, bagepulver, vaniljesukker og salt (og kardemomme, hvis du bruger det).
- I en separat skål piskes mælk og æg sammen, til det er godt blandet.
- Lav en fordybning i midten af de tørre ingredienser og hæld mælk- og æggeblandingen i. Pisk, til dejen er jævn og uden klumper. Tilsæt det smeltede smør og rør, til alt er godt blandet.
- Lad dejen hvile i ca. 15-30 minutter. Dette giver melet tid til at absorbere væsken og giver bedre tekstur til vaflerne.
- Forvarm vaffeljernet og smør det let, hvis nødvendigt.
- Hæld en passende mængde dej i vaffeljernet og bag, til vaflerne er gyldenbrune og sprøde.
- Gentag processen, til al dejen er brugt op.
Server vaflerne varme med ønsket tilbehør som syltetøj, flødeskum, friske bær, smør og sukker eller brun ost. Hvis du ønsker tykkere vafler, kan du reducere mængden af mælk lidt. For en sundere variant kan du erstatte noget af hvedemelet med groft mel eller havregryn. Vaflerne kan også fryses og varmes op igen i brødristeren.
Dips
Gode dips passer til det meste og laves nemt med en stavblender. Lav en velsmagende dip til grillmaden eller til tacoaftenen. Du kan lave dips, der er både silkebløde eller med lidt større stykker, det vælger du selv. Prøv gerne dips som hummus og guacamole.
Hjemmelavet Hummus
Hummus er måske noget af det nemmeste, du kan lave, men som smager fortræffeligt til både morgenmad, middag eller til kolde retter. Server gerne med godt nybagt brød for en ekstra lækker smagsoplevelse.
Dette skal du bruge:
- 1 dåse (ca. 400 g) kikærter, drænet og skyllet (eller 250 g tørrede kikærter kogt til de er møre)
- 2-3 spsk tahini (sesampasta)
- 2-3 spsk citronsaft (fra frisk citron)
- 1-2 hvidløgsfed, hakket
- 3-4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1/2 tsk stødt spidskommen
- Salt efter smag
- 3-4 spsk vand (juster mængden efter ønsket konsistens)
- (Valgfrit) Paprikapulver og ekstra olivenolie til servering
Sådan gør du:
- Hvis du bruger tørrede kikærter, læg dem i blød natten over og kog dem derefter til de er møre. Hvis du bruger dåse-kikærter, dræn og skyl dem godt.
- Læg kikærterne, tahini, citronsaft, hakket hvidløg, spidskommen og lidt salt i en beholder og blend med stavblenderen til det hele er godt blandet og massen er glat og fin.
- Tilsæt olivenolie i en jævn strøm, mens du blander massen med stavblenderen. Tilsæt vand lidt efter lidt, indtil du opnår den ønskede konsistens. Hummusen skal være glat og cremet.
- Smag til med mere salt, citronsaft eller tahini efter behov. Juster konsistensen med lidt mere vand, hvis det er nødvendigt.
- Hæld hummusen i en serveringsskål. Lav en lille fordybning i midten og hæld lidt olivenolie over.
- Hummus kan opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge.
For ekstra smag kan du tilsætte andre ingredienser som ristede rødbeder, soltørrede tomater eller frisk koriander. Hvis du ønsker en ekstra glat konsistens, kan du fjerne skindene fra kikærterne, før du blander dem. Dette er lidt tidskrævende, men det giver en meget cremet hummus.
Æggeretter
Lav en jævn og luftig røræg eller en klassisk omelet med din stavblender. Røræg og omelet kan serveres både som morgenmad og som frokost, og du kan lave det hele på forhånd, hvis du ønsker det. Du kan også lave røræg og omelet for flere dage, så sparer du tid de dage, du har travlt.
Klassisk Omelet
En klassisk omelet kan variere i det uendelige og er perfekt, hvis du har råvarer, der er ved at blive for gamle. Server den gerne med godt brød og lidt salat, så får du et fuldgyldigt måltid.
Dette skal du bruge:
- 3 store æg
- 2 spsk mælk eller vand
- En knivspids salt
- En knivspids peber
- 1 spsk smør eller olie
- Fyld efter eget valg (for eksempel skinke, ost, svampe, peberfrugt, løg, spinat)
Sådan gør du:
- Pisk æggene sammen med mælk eller vand, salt og peber i en skål, indtil det er godt blandet.
- Varm smør eller olie i en mellemstor stegepande på middel varme, indtil det smelter og dækker bunden af panden.
- Hæld æggeblandingen i panden og lad det koge uden at røre, indtil kanterne begynder at stivne, men midten stadig er lidt flydende.
- Når omeletten begynder at stivne, men stadig er lidt flydende på toppen, lægger du ønsket fyld på den ene halvdel af omeletten.
- Brug en stegespade til forsigtigt at folde den anden halvdel over fyldet.
- Lad omeletten stege i yderligere et minut eller to, indtil den er gennemstegt, men stadig blød og saftig indeni. Pas på, at den ikke bliver for brun eller overstegt.
- Skub forsigtigt omeletten over på en tallerken og server straks.
Du kan tilsætte forskellige krydderier og urter som purløg, persille eller timian i æggeblandingen for ekstra smag. Prøv forskellige fyldkombinationer som tomat og basilikum, fetaost og spinat, eller bacon og cheddar.
Is og Sorbet
Der er ikke meget, der smager bedre end hjemmelavet sorbet eller is en varm sommerdag, men du kan også lave det resten af året. Hvis du har bær i haven, kan du for eksempel fryse dem ned og bruge dem til jul sammen med nylavet is. Lav basen til hjemmelavet is eller sorbet ved hjælp af din stavblender og nyd mange lækre mundfulde.
Hjemmelavet Vaniljeis
Alt smager bedst hjemmelavet, og hjemmelavet vaniljeis laver du nemt uden ismaskine. Server til vafler eller brownie, når du har gæster, eller når du har lyst til noget sødt. Du kan tilsætte forskellige smage og ingredienser i grundopskriften for variation.
Hjemmelavet is kan opbevares i fryseren i op til 2 uger. For at undgå iskrystaller, læg et stykke vokspapir eller plastfolie direkte på overfladen af isen, før du dækker med låg.
Dette skal du bruge:
- 5 dl fløde
- 2,5 dl sødet kondenseret mælk
- 2 tsk vaniljeekstrakt
- En knivspids salt
Sådan gør du:
- Hæld fløden i en stor skål og pisk med en stavblender, indtil du får stive toppe. Dette tager normalt 3-5 minutter.
- I en anden skål blander du sødet kondenseret mælk, vaniljeekstrakt og en knivspids salt.
- Brug forsigtigt en dejskraber til at vende den piskede fløde i mælkeblandingen. Gør dette forsigtigt for at bevare så meget luft som muligt, hvilket giver en let og luftig is.
- Overfør blandingen til en frysesikker beholder og glat toppen med dejskraberen.
- Dæk beholderen med låg eller plastfolie og sæt den i fryseren i mindst 6 timer, helst natten over.
- Rør jævnligt i blandingen for at fjerne iskrystaller.
- Når isen er helt frossen, er den klar til at nydes! Brug en isske til at lave fine kugler og server i skåle eller vafler.
Variationer:
- Chokoladeis: Tilsæt 1 dl kakaopulver til mælkeblandingen.
- Jordbæris: Bland 1 dl purerede jordbær i.
- Cookies and Cream: Vend knuste chokoladekiks i.
- Mint Chocolate Chip: Tilsæt 1 tsk pebermynteekstrakt og 1/2 dl chokoladeknapper.
Drikkevarer
Du kan lave cocktails og mocktails med stavblenderen ved at blande ingredienserne til forskellige drikke. En mocktail er en alkoholfri cocktail, som kan serveres både til fest eller når du har lyst til noget godt at drikke uden alkohol. Hvis du har en kraftig stavblender, kan du lave cocktails og mocktails med knust is og knuste bær.
Vandmelon Mocktail
Vandmelon er perfekt til en velsmagende mocktail på en varm sommerdag. Vandmelon smager ikke kun fantastisk, den er også sund og fuld af vitaminer. Desuden er vandmelon næsten fri for kalorier, så du kan spise så meget, du vil. Bedre bliver det ikke.
Dette skal du bruge:
- 1 liter vandmelon, skåret i tern (fjern kernerne, hvis nødvendigt)
- 2,5 dl kokosvand
- 2 spsk frisk limejuice
- 1 spsk honning eller agavesirup (valgfrit, for sødme)
- Isterninger
- Frisk mynte til pynt
- Skiver af lime og vandmelon til pynt
Sådan gør du:
- Læg vandmelonstykkerne i en beholder og blend med stavblenderen, indtil du får en glat puré. Hvis vandmelonen er meget saftig, kan du si puréen gennem en finmasket si for at fjerne noget af væsken, men dette er valgfrit.
- I en stor kande blander du vandmelonpuré, kokosvand, frisk limejuice og honning (eller agavesirup). Rør godt, indtil honningen er helt opløst.
- Fyld glassene med isterninger.
- Hæld vandmelonblandingen over isterningerne i glassene.
- Pynt med friske mynteblade, en skive lime og et lille stykke vandmelon på kanten af glasset.
Du kan tilsætte lidt mineralvand eller sodavand for en sprudlende effekt. For en ekstra smagfuld variant kan du tilsætte nogle bær som jordbær eller hindbær i blandingen. For en frossen vandmelon-mocktail kan du fryse vandmelonstykkerne, før du blender dem, og dermed få en slush-lignende konsistens.
Stavblenderen er et uundværligt værktøj i køkkenet, der kan gøre madlavningen nemmere og mere effektiv.