10 opskrifter på vafler som alle vil elske
Vafler er, næsten uden undtagelse, elsket af de fleste. De er hurtige at lave, smager vidunderligt, og du kan lave uendelige kombinationer. Du kan spise vafler til morgenmad, lave dem med eller uden mel, tilsætte bær eller havregryn – valget er dit. Vafler skal være sprøde udenpå og bløde indeni.
For at få de perfekte vafler skal du have et godt vaffeljern, og er du usikker på, hvilket vaffeljern der passer til dig, bør du tage et kig her. Her får du 10 fantastiske opskrifter på vafler, både traditionelle og belgiske.
Traditionelle vafler
Traditionelle vafler er som regel tynde og sprøde eller bløde og laves i et traditionelt vaffeljern, som giver hjerteformede vafler. Server dem med fløde og syltetøj, eller sukker, smør og brunost.
Dette skal du bruge:
- 2 æg
- 100 g sukker
- 300 g hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 1/2 teskefuld kardemomme (valgfrit)
- 5 dl mælk
- 100 g smeltet smør
Sådan gør du:
- Pisk æg og sukker sammen til en luftig blanding.
- Bland mel, bagepulver, vaniljesukker og kardemomme i en skål.
- Tilsæt melblandingen vekselvis med mælken til æggeblandingen, og rør til en jævn dej.
- Tilsæt smeltet smør og bland godt.
- Lad dejen hvile i 15-20 minutter.
- Bag vaflerne i et forvarmet vaffeljern, indtil de er gyldne og sprøde.
Belgiske vafler
Belgiske vafler er tykkere og har dybe riller, og de passer perfekt sammen med alt fra sirup og chokolade til frugt, bær og is. Belgiske vafler er ikke svære at lave, men du skal bruge et belgisk vaffeljern.
Dette skal du bruge:
- 2 æg (adskil blommer og hvide)
- 300 g hvedemel
- 2 spsk sukker
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld natron
- 1/2 teskefuld salt
- 3 dl mælk
- 1 dl vand
- 100 g smeltet smør
- 1 teskefuld vaniljeekstrakt
Sådan gør du:
- Pisk æggehviderne stive i en skål.
- I en anden skål, bland mel, sukker, bagepulver, natron og salt.
- I en tredje skål, pisk æggeblommerne sammen med mælk, vand, smør og vaniljeekstrakt.
- Tilsæt melblandingen til de våde ingredienser og rør til en jævn dej.
- Vend forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i dejen.
- Bag vaflerne i et belgisk vaffeljern, indtil de er gyldne og sprøde.
Grove vafler
Vafler kan også laves “sundere”, hvis du ønsker det. Disse vafler er lavet med groft mel og er perfekte til morgenmad eller frokost.
Dette skal du bruge:
- 2 æg
- 3 dl mælk
- 100 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel, fintmalet
- 50 g havregryn
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld salt
- 50 g smeltet smør
Sådan gør du:
- Pisk æggene let og tilsæt mælk.
- Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem ind i æggeblandingen.
- Tilsæt smeltet smør og rør til en jævn dej.
- Lad dejen hvile i 10-15 minutter.
- Bag vaflerne i et forvarmet vaffeljern, indtil de er gyldne.
Søde dessertvafler
Vafler er i udgangspunktet søde nok, men hvis du ønsker dem ekstra søde, kan du prøve denne opskrift. Disse vafler passer bedst som dessert med is eller bær, gerne noget lidt syrligt.
Dette skal du bruge:
- 2 æg
- 100 g sukker
- 250 g hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld vaniljeekstrakt
- 1/2 teskefuld kanel (valgfrit)
- 3 dl mælk
- 100 g smeltet smør
- 50 g hakket chokolade (valgfrit)
Sådan gør du:
- Pisk æg og sukker sammen til en luftig blanding.
- Bland hvedemelet, bagepulveret, vaniljeekstrakt og kanel i en skål.
- Tilsæt melblandingen skiftevis med mælken til æggeblandingen, og rør til en jævn dej.
- Tilsæt smeltet smør og hakket chokolade, og bland godt.
- Bag vaflerne i et forvarmet vaffeljern, indtil de er gyldne.
Veganske vafler
Det er altid godt at have en opskrift på vafler uden æg og mælk tilgængelig. Disse vafler smager lige så godt og kan også serveres til dem, der kan spise æg og mælk, så slipper du for at lave flere forskellige dejtyper.
Dette skal du bruge:
- 2 dl plantebaseret mælk (som mandelmælk eller soyamælk)
- 2 dl vand
- 2 spsk sukker
- 3 dl hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 50 g smeltet vegansk margarine
- 1 spsk hørfrø (valgfrit, for ekstra binding)
Sådan gør du:
- Bland plantebaseret mælk, vand og sukker i en skål.
- Tilsæt mel, bagepulver og vaniljesukker, og rør, indtil du får en jævn dej.
- Bland smeltet margarine og hørfrø i, og rør godt.
- Lad dejen hvile i 10 minutter.
- Bag vaflerne i et forvarmet vaffeljern, indtil de er gyldne.
Glutenfri vafler
Dette er en alsidig opskrift, der giver dig bløde og velsmagende glutenfri vafler, som alle kan nyde, uanset allergier og fødevareintolerance. Disse vafler kan serveres med traditionelt tilbehør som syltetøj og fløde, eller med friske bær og lidt honning for en friskere variant. Hvis du ønsker vaflerne ekstra luftige, kan du tilsætte 1 teskefuld natron sammen med bagepulveret. Du kan også tilsætte lidt revet æble eller hakket chokolade i dejen for ekstra smag.
Dette skal du bruge:
- 3 æg
- 3 spsk sukker
- 5 dl mælk (eller plantemælk som mandelmælk eller havremælk for en mælke-fri variant)
- 100 g glutenfrit havremel
- 100 g glutenfrit fint mel (f.eks. glutenfri lys melblanding)
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld vaniljesukker
- 1/2 teskefuld kardemomme (valgfrit)
- 100 g smeltet smør eller margarine (for mælke-fri, brug mælke-fri margarine)
Sådan gør du:
- Pisk æg og sukker sammen i en stor skål, indtil det bliver luftigt.
- Tilsæt mælken og rør godt.
- Bland glutenfrit havremel, glutenfrit fint mel, bagepulver, vaniljesukker og kardemomme i en separat skål.
- Sigt melblandingen ind i æggeblandingen lidt ad gangen, og rør, indtil du får en glat dej uden klumper.
- Rør smeltet smør eller margarine i.
- Lad dejen hvile i ca. 15-20 minutter for at få en bedre konsistens.
- Forvarm vaffeljernet og smør det let, hvis nødvendigt.
- Bag vaflerne, indtil de er gyldne og sprøde. Køl af på en bagerist for bedst resultat.
Belgiske vafler med øl
Belgiske vafler med øl giver en unik smag og ekstra sprødhed, takket være kulsyren i øllet. Øllet tilfører både smag og luft til dejen, hvilket gør vaflerne sprøde på ydersiden og bløde på indersiden. Du kan eksperimentere med forskellige typer øl for at justere smagen, men en lys lager giver en neutral og mild smag, som ikke overvælder.
Dette skal du bruge:
- 2 æg (adskil blommer og hvide)
- 250 g hvedemel
- 1 spsk sukker
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld salt
- 1 dl mælk
- 1 dl øl (brug en lys lager eller pilsner for en mild smag)
- 100 g smeltet smør
- 1 teskefuld vaniljeekstrakt (valgfrit)
- 1 spsk smeltet smør eller olie til pensling af vaffeljernet
Sådan gør du:
- Pisk æggehviderne stive i en skål. Sæt til side.
- I en anden skål, sigt hvedemelet, sukkeret, bagepulveret og saltet sammen.
- I en tredje skål, pisk æggeblommerne, mælken, øllet, det smeltede smør og vaniljeekstraktet sammen til en jævn blanding.
- Tilsæt de tørre ingredienser til de våde og rør, indtil du får en glat dej uden klumper.
- Vend forsigtigt de stivpiskede æggehvider i dejen med en dejskraber, så dejen bliver let og luftig.
- Forvarm et belgisk vaffeljern og pensl det let med smeltet smør eller olie. Hæld dejen i vaffeljernet og bag vaflerne, indtil de er gyldne og sprøde.
- Server vaflerne straks, gerne med frugt, bær, sirup, flødeskum eller chokolade
Vafler med banan
Her er en opskrift på lækre vafler med banan, som giver en naturlig sødme og blød konsistens til vaflerne. Disse bananvafler er en fremragende måde at bruge overmodne bananer på, og de får en skøn, blød tekstur, der gør dem perfekte både til morgenmad og dessert.
Dette skal du bruge:
- 2 modne bananer
- 2 æg
- 2 dl mælk (du kan også bruge plantebaseret mælk som havremælk eller mandelmælk)
- 100 g smeltet smør eller margarine
- 150 g hvedemel
- 50 g havregryn
- 1 spsk sukker (valgfrit, afhængig af hvor søde bananerne er)
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld kanel (valgfrit)
- 1/2 teskefuld vaniljeekstrakt (valgfrit)
Sådan gør du:
- Mos de modne bananer i en stor skål med en gaffel, indtil de er helt jævnt mosede.
- Pisk æggene let sammen i en skål, og rør dem derefter ned i de mosede bananer.
- Tilsæt mælk og smeltet smør, og bland godt.
- I en anden skål, bland hvedemel, havregryn, sukker, bagepulver og eventuelt kanel og vaniljeekstrakt.
- Tilsæt de tørre ingredienser til bananblandingen, og rør, indtil du får en jævn dej. Lad dejen hvile i cirka 10 minutter, så havregrynene kan svulme lidt.
- Forvarm vaffeljernet og smør det let, hvis nødvendigt. Hæld dejen i vaffeljernet og bag vaflerne, indtil de er gyldne og sprøde.
- Server vaflerne straks, gerne med skiver af frisk banan, en klat yoghurt, lidt honning eller sirup, eller nødder.
Morgenvafler
Morgenvafler er en næringsrig og lækker start på dagen. Disse morgenvafler er et godt alternativ til en traditionel morgenmad, og de er mættende nok til at give dig energi hele morgenen. For ekstra protein kan du også tilsætte 1-2 spsk proteinpulver i dejen, eller servere med en klat græsk yoghurt.
Dette skal du bruge:
- 2 æg
- 3 dl mælk (du kan også bruge plantemælk som havremælk eller mandelmælk)
- 100 g havregryn
- 100 g fuldkornsmel (f.eks. sammalt hvede)
- 50 g hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld salt
- 1 spsk honning eller ahornsirup (valgfrit, for lidt sødme)
- 1 teskefuld vaniljeekstrakt (valgfrit)
- 50 g smeltet smør eller kokosolie
- 1 moden banan (valgfrit, for ekstra sødme og blødhed)
Sådan gør du:
- Mos den modne banan (hvis du bruger den) i en stor skål. Tilsæt æggene og pisk dem sammen med bananen. Tilsæt derefter mælk, smeltet smør (eller kokosolie), honning og vaniljeekstrakt, og rør godt.
- I en anden skål, bland havregryn, fuldkornsmel, hvedemel, bagepulver og salt.
- Tilsæt de tørre ingredienser til de våde, og rør til du får en jævn dej. Hvis dejen virker for tyk, kan du tilsætte lidt mere mælk.
- Lad dejen hvile i 10-15 minutter, så havregrynene kan svulme op og give en bedre konsistens til vaflerne.
- Forvarm vaffeljernet og smør det let, hvis nødvendigt. Hæld dejen i vaffeljernet og bag vaflerne, indtil de er gyldne og sprøde.
- Server vaflerne med dit favoritmorgenmads-tilbehør som yoghurt, friske bær, nøddesmør, skiver af banan eller en klat hytteost.
Blåbærvafler
Disse blåbærvafler er perfekte til en søndagsmorgenmad eller som en lækker dessert. De er nemme at lave og har en dejlig balance mellem sødme og friskhed fra blåbærene.
Dette skal du bruge:
- 2 æg
- 3 spsk sukker
- 3 dl mælk (eller plantemælk som mandelmælk eller havremælk)
- 100 g smeltet smør eller margarine
- 250 g hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1/2 teskefuld vaniljesukker (valgfrit)
- 1 dl friske eller frosne blåbær (tør dem let, hvis de er frosne)
Sådan gør du:
- I en stor skål, pisk æggene og sukkeret sammen, indtil det bliver luftigt.
- Rør mælk og smeltet smør i, så du får en jævn blanding.
- I en anden skål, bland hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.
- Sigt de tørre ingredienser ned i de våde, og rør, indtil du får en glat dej uden klumper.
- Vend forsigtigt blåbærene i, så de bliver jævnt fordelt i dejen. Forsøg at undgå at mase dem for meget.
- Forvarm vaffeljernet og smør det let, hvis nødvendigt. Hæld dejen i vaffeljernet og bag vaflerne, indtil de er gyldne og sprøde.
- Server vaflerne straks, gerne med en klat yoghurt, lidt honning eller sirup, og nogle ekstra friske blåbær på toppen.