Bedstetests

10 retter du kan lave med en køkkenmaskine

10 retter du kan lave med en køkkenmaskine

En køkkenmaskine er et meget alsidigt værktøj, der kan bruges til en række opgaver i køkkenet. Du kan lave brød, kager og dej, samt piske flødeskum. Nogle køkkenmaskiner kommer også med forskellige tilbehør, som gør det muligt at lave pølser, pasta og is. Der findes mange forskellige køkkenmaskiner at vælge imellem, og du kan se nogle af de bedste modeller i vores bedst i test køkkenmaskine.

Vi har fundet nogle opskrifter, som du kan bruge, når du vil lave nogle lækre retter ved hjælp af en køkkenmaskine. Du kan blandt andet bruge en køkkenmaskine til at lave pizza, æblekage og pandekager, samt dressinger, brød, pølser og kødboller, og meget andet godt.

1. Pizzadej

Lite smager så godt som hjemmelavet pizza, og dejen laves enkelt ved hjælp af æltemuligheden med en køkkenmaskine. For ekstra god smag kan du også tilsætte urter i dejen, hvis du ønsker det.

Dette skal du bruge:

  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 1 pakke tørgær
  • 3 dl varmt vand
  • 2 spsk olivenolie

Sådan gør du:

  1. Bland mel, salt, sukker og tørgær i køkkenmaskinen.
  2. Tilsæt varmt vand og olivenolie.
  3. Kør køkkenmaskinen på lav hastighed, indtil dejen samler sig.
  4. Ælt dejen i 5-7 minutter på middel hastighed, indtil den er glat og elastisk.
  5. Lad dejen hæve i en skål dækket med plastfolie i ca. 1 time.

2. Æbletærte

Efteråret er højsæson for æbler, og det passer perfekt at lave en æbletærte. Du kan også lave en æblekage, hvis du vil. Forskellen på en æbletærte og en æblekage er, at en tærte som regel har et låg, mens en æblekage har æbleskiver i dejen.

Dette skal du bruge:

  • 250 g hvedemel
  • 150 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg
  • 4-5 æbler, skrællet og skåret i skiver
  • 2 spsk kanel
  • 3 spsk sukker

Sådan gør du:

  1. Bland mel, smør og sukker i køkkenmaskinen, indtil det ligner grove krummer.
  2. Tilsæt ægget og bland til en jævn dej. Gem lidt af dejen til tærtebunden.
  3. Pres dejen ud i en tærteform.
  4. Forbag tærten i ca. 15 minutter. Fyld formen med ærter og bag tærten i ovnen.
  5. Bland æbleskiver med kanel og sukker, og læg dem i tærtebunden.
  6. Læg resten af dejen over tærten og lav mønster, hvis du ønsker det.
  7. Bag ved 180°C i ca. 45 minutter.

3. Hjemmelavet brød

Hjemmelavet brød smager dejligt, og hvis du laver flere på én gang, kan du fryse nogle ned, så du altid har brød tilgængeligt, når du har brug for det.

Dette skal du bruge:

  • 600 g hvedemel
  • 1 pakke tørgær
  • 2 tsk salt
  • 3 dl varmt vand
  • 2 spsk olivenolie

Sådan gør du:

  1. Bland mel, tørgær og salt i køkkenmaskinen.
  2. Tilsæt varmt vand og olivenolie.
  3. Ælt dejen i 5-7 minutter, indtil den er glat og elastisk.
  4. Lad dejen hæve i en skål dækket med plastfolie i ca. 1 time.
  5. Form dejen til et brød og lad det hæve i yderligere 30 minutter.
  6. Bag ved 200°C i 25-30 minutter.
  7. Brødet er klart, når det er gyldent, og det afgiver en hul lyd, når du banker på bunden af brødet.

4. Hjemmelavede kødboller

Hjemmelavede kødboller kan varieres i det uendelige med forskellige typer krydderier. Server dem til pasta med tomatsauce – gerne hjemmelavet.

Dette skal du bruge:

  • 500 g hakket kød
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æg
  • 1/2 kop rasp
  • 2 spsk mælk
  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du:

  1. Kom hakket kød, løg, hvidløg, æg, rasp og mælk i køkkenmaskinen.
  2. Kør, indtil alt er godt blandet.
  3. Form små kødboller og steg dem i en pande med lidt olie, indtil de er gennemstegte.

5. Kanelsnurrer

kjøkkenmaskin

Kanelsnurrer er en favorit i mange hjem, og det er ikke uden grund. De er saftige og smager dejligt af smør, sukker og kanel. Kanelsnurrer kan sagtens fryses ned, hvis du ønsker det.

Dette skal du bruge:

Dej:

  • 500 g hvedemel
  • 1 pakke tørgær (eller 50 g frisk gær)
  • 100 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl mælk
  • 75 g smør, stuetemperatur

Fyld:

  • 100 g smør, stuetemperatur
  • 100 g sukker
  • 2 spsk kanel

Pensling:

  • 1 æg

Pynt:

  • Perlesukker eller glasur

Sådan gør du:

  1. Start med at blande hvedemel, tørgær, sukker, kardemomme og salt i en stor skål.
  2. Varm mælken til den er lunken (ca. 37°C hvis du bruger frisk gær, lidt varmere for tørgær).
  3. Tilsæt den lunkne mælk i melblandingen og rør godt.
  4. Tilsæt det stuetempererede smør i små tern og ælt dejen godt, indtil den er smidig og elastisk. Dette kan tage ca. 10 minutter i hånden eller 5 minutter med en køkkenmaskine.
  5. Dæk dejen med et rent viskestykke og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time, eller indtil den har fordoblet sin størrelse.
  6. Lav fyldet ved at blande smør, sukker og kanel til en jævn masse.
  7. Når dejen er færdig med at hæve, rulles den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm.
  8. Smør fyldet jævnt ud over dejen.
  9. Rul dejen sammen fra langsiden til en stram rulle.
  10. Skær rullen i ca. 2 cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  11. Lad kanelsnurrerne efterhæve under et viskestykke i ca. 30 minutter.
  12. Forvarm ovnen til 220°C (over- og undervarme).
  13. Pensl kanelsnurrerne med sammenpisket æg.
  14. Bag kanelsnurrerne midt i ovnen i 10-12 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.
  15. Afkøl på en bagerist.
  16. Drys perlesukker over kanelsnurrerne lige efter bagning, eller lav en glasur ved at blande flormelis med lidt vand og dryp det over de afkølede kanelsnurrer.

6. Pasta

Pasta laves nemt i hånden, men en køkkenmaskine med pastatilbehør gør, at du kan lave pasta i forskellige varianter. Husk at rulle pastaen ud i en tynd plade, før du sender den gennem pastamaskinen til køkkenmaskinen.

Dette skal du bruge:

  • 400 g hvedemel (helst tipo 00)
  • 4 store æg

Sådan gør du:

  1. Lav pastadejen ved at hælde melet på en ren arbejdsflade og lav en stor fordybning i midten.
  2. Slå æggene ud i fordybningen og pisk dem let sammen med en gaffel.
  3. Begynd at blande melet med æggene, lidt efter lidt, indtil det danner en dej.
  4. Ælt dejen godt i ca. 10 minutter, indtil den bliver jævn og elastisk. Hvis dejen føles for tør, kan du tilsætte lidt vand. Hvis den føles for våd, kan du tilsætte lidt mere mel.
  5. Pak dejen ind i plastfolie og lad den hvile i mindst 30 minutter ved stuetemperatur.
  6. Del dejen i mindre portioner og rul hver portion tyndt ud med en kagerulle eller en pastamaskine. Start med den tykkeste indstilling og arbejd dig gradvist til den tyndeste.
  7. Skær pastaen i ønsket form (f.eks. tagliatelle, fettuccine eller lasagneplader).
  8. Kog en stor gryde med godt saltet vand.
  9. Tilsæt pastaen og kog i 2-3 minutter, eller indtil den er al dente. Frisk pasta koger meget hurtigere end tørret pasta.
  10. Server pastaen med din favoritsauce, som for eksempel tomatsauce, pesto eller bare lidt olivenolie og parmesan.

7. Pavlova

Pavlova er en populær dessert, der er kendt for sin sprøde ydre og bløde, marshmallow-agtige indre og serveres ofte ved festlige lejligheder som fødselsdage, konfirmationer og bryllupper.

Dette skal du bruge:

Marengsbund:

  • 4 store æggehvider (stuetemperatur)
  • 250 g sukker
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 1 tsk majsstivelse (maizena)
  • 1 tsk vaniljeekstrakt

Topping:

  • 3 dl flødeskum
  • Friske bær (f.eks. jordbær, hindbær, blåbær, kiwi, passionsfrugt)

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen til 150°C: Læg bagepapir på en bageplade og tegn en cirkel på ca. 20 cm i diameter som rettesnor.
  2. Pisk æggehviderne: Pisk æggehviderne ved middel hastighed, indtil de danner bløde toppe.
  3. Tilføj sukkeret: Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, og pisk, indtil marengsen er blank og stiv. Dette kan tage 7-10 minutter.
  4. Bland resten: Sigt majsstivelsen i, og vend forsigtigt hvidvinseddike og vaniljeekstrakt i marengsen.
  5. Form marengsen: Fordel marengsen inden for cirklen på bagepapiret. Lav en lille fordybning i midten til fyldet senere.
  6. Bagning: Sæt bagepladen i ovnen, og sænk temperaturen til 120°C. Bag marengsen i 1 time og 15 minutter.
  7. Afkøling: Sluk ovnen, og lad marengsen køle helt af i ovnen med døren på klem.
  8. Forbered fyldet: Pisk fløden til bløde toppe. Fordel flødeskummet på marengsbunden.
  9. Pynt: Pynt med friske bær og eventuelt andre frugter efter ønske.

8. Hjemmelavet is

Hjemmelavet is er en lækker og tilfredsstillende dessert, som du nemt kan lave med en ismaskine, der følger med en køkkenmaskine.

Dette skal du bruge:

  • 5 dl piskefløde
  • 2 ½ dl sødmælk
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljeekstrakt
  • 5 æggeblommer

Sådan gør du:

  1. Hæld piskefløde og mælk i en gryde.
  2. Del vaniljestangen på langs og skrab frøene ud. Tilsæt både frø og stang i mælkeblandingen (hvis du bruger vaniljeekstrakt, tilsættes det senere).
  3. Varm blandingen op ved middel varme, indtil den begynder at dampe, men ikke koge. Tag gryden af varmen og lad den trække i 15 minutter.
  4. I en skål piskes æggeblommer og sukker sammen, indtil det bliver lyst og luftigt.
  5. Fjern vaniljestangen fra mælkeblandingen.
  6. Hæld forsigtigt den varme mælkeblanding over æggeblommerne, mens du konstant pisker for at temperere æggene.
  7. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op ved middel-lav varme.
  8. Rør konstant, indtil blandingen tykner og dækker bagsiden af en ske (ca. 75°C). Sørg for, at det ikke koger, da æggene kan koagulere.
  9. Sigt blandingen gennem en finmasket si for at fjerne eventuelle klumper. Hvis du bruger vaniljeekstrakt, tilsættes det nu.
  10. Lad blandingen køle helt af.
  11. Hæld den afkølede blanding i ismaskinen og følg producentens instruktioner.
  12. Når isen har nået den ønskede konsistens, overføres den til en lufttæt beholder og fryses i mindst 2 timer før servering.

  • For variation kan du tilsætte chokoladestykker, frugtpuré eller nødder, efter at isen er færdig i ismaskinen, men før den fryses ned.
  • Isen kan opbevares i fryseren i op til en uge, men smager bedst, når den er frisk.

9. Crèpes

Crêpes er næsten som pandekager, men lidt tyndere. Du kan lave dem både som morgenmad og som dessert, og de smager dejligt.

Dette skal du bruge:

  • 2 ½ dl mælk
  • 1 ½ dl vand
  • 4 æg
  • 2 spsk smeltet smør
  • 2 dl hvedemel
  • 1 knivspids salt
  • 1 spsk sukker (valgfrit, for søde crêpes)

Sådan gør du:

  1. I en stor skål, pisk mælk, vand, æg og smeltet smør sammen.
  2. Sigt hvedemel, salt og sukker (hvis du bruger det) i blandingen. Rør til en jævn dej uden klumper.
  3. Lad dejen hvile i mindst 30 minutter i køleskabet for at lade melet absorbere væsken.
  4. Varm en non-stick stegepande op ved middel varme og smør let med lidt smør.
  5. Hæld en lille øse (ca. 1/4 kop) dej i panden og roter panden, så dejen dækker bunden jævnt.
  6. Steg, indtil kanten begynder at blive gyldenbrun, og crêpen løsner let fra panden, ca. 1-2 minutter.
  7. Vend crêpen og steg i yderligere 1 minut på den anden side.
  8. Overfør til en tallerken og gentag med resten af dejen, smør panden mellem hver crêpe om nødvendigt.
  9. Server crêpes med dit favoritfyld, for eksempel syltetøj, Nutella, friske bær, sukker og citron, eller bare med smør og sukker.

10. Brownie

Brownie smager herligt, og du kan tilsætte hakkede nødder, hvis du vil. Server gerne med is eller flødeskum samt friske bær for ekstra god smag.

Dette skal du bruge:

  • 150 g smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 4 æg
  • 3 dl sukker
  • 1 ½ dl hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 knivspids salt

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 175°C. Beklæd en firkantet form (ca. 20×20 cm) med bagepapir.
  2. Smelt smøret i en gryde ved lav varme.
  3. Tilsæt chokoladen og rør, indtil den er helt smeltet og blandingen er jævn. Lad det afkøle lidt.
  4. I en stor skål piskes æg og sukker, indtil det bliver lyst og luftigt.
  5. Tilsæt chokoladeblandingen og rør godt.
  6. Sigt hvedemel, bagepulver, vaniljesukker og salt i dejen. Rør, indtil alt er godt blandet.
  7. Hæld dejen i den forberedte form og glat overfladen ud.
  8. Bag midt i ovnen i ca. 25-30 minutter. Brownien skal være fast i kanten, men lidt blød i midten.
  9. Lad brownien afkøle helt i formen, før du skærer den i firkanter.

Lykke til og nyd det!